Topíte v rodiném domě v ekokotlu nebo krbu dřevem? Máte rádi grilování s rodinou nebo přáteli?
Pokud ano, určitě kupujete štípané palivové dřevo, které se hodí na vytápění rodinného domu. Máte zásobu dřeva, které se dá využít po celou sezónu. Je palivové dřevo dostatečně vyschlé?
Proč je důležité, aby bylo palivové dřevo suché
Při topení v kotlích nebo krbech a krbových kamnech si chceme hlavně užít tepla a čistého provozu. V případě, že jste koupili palivové dřevo, které není dostatečně vysušeno, můžete mít za vaše peníze menší efekt.
Nevýhody a mínusy mokrého palivového dřeva
- špatně se zapaluje
- má nižší výhřevnost
- dehtuje/ vytváří usazeniny
- nadměrná kouřivost
Proto je lepší, kupovat palivové dřevo tam, kde je k dispozici na prodj pro koncové zákazníky vyschlé, ideálně přírodní cestou. V zahradnictví Říčany koupíte více druhů palivového dřeva. Tvrdé i měkké štípané palivové dřevo si můžete sami odvézt, nebo využít firemní rozvoz palivového dřeva do Prahy a okolí.
Dřevo na grilování a uzení
Klasický táborák se jen tak rozdělat ve volné přírodě nedá. Je to jasné, každý majtel lesa nebo pozemku se snaží zabránit požáru. proto je dnes módní, grilovat na balkoně, na zahradě nebo chatě. I zde platí pravidlo, pokud chcete kvalitní žár a bezpečnou úpravu masa, používejte vyschlé dřevo na grilování.
U uzení je to zejména důležité. Investice do masa, delší doba naložení masa si zaslouží kvalitní dřevo. Na uzení masa je nejlepší dřevo z ovocných stromů, protože dodají masu nejen vůni dřeva, ale mají i specifickou chuť.
Jaké dřevo se hodí na grilování masa
- třešeň nebo olše je vynikající na grilování ryb
- jabloň, ořech nebo dub se hodí na grilování „červeného masa“
- olše, jabloň nebo moruše přidí drůběžímu masu krásnou vůni
- uzeniny, klobásy, brambory, zelenina… je vcelku jedno, jaké dřevo použijete
V případě, že potřebujete palivové dřevo na topení nebo zásobu dřeva na grilování a uzení, obraťte se na nás. Zahradnictví Říčany prodává kvalitní palivové dřevo minimálně rok proschlé.